18 de gener 2006

...es que tenim un problema tècnic!

No es pot negar que els avenços que s’han anat fent en el món de la ciència són espectaculars. Sense anar més lluny, parlem per telèfon sense ni un cable per allà, enredant-se entre les cames, i per si fos poc a sobre ho podem fer a gairebé tots els indrets del món. I d’Internet que me’n dieu? Francament és una de les millores més bèsties que hem pogut viure tots nosaltres. De fet, no em sorprèn que, al intentar explicar-li de que va això d’Internet a la meva àvia, ella posi uns ulls com unes taronges al principi, per acabar deixant-ho per inútil. Entenc, o si més no me’n puc fer una mínima idea, del que li deu passar pel cap quan els seus nets, amb paraules ben rares, proven d’explicar-li que es pot veure i parar amb algú a través de l’ordinador, que en pots treure cançons, que et pots cartejar amb algú... En fi, el que tots donem per la cosa més normal del món. I pel que fa als avenços en la industria del motor? De fet, hi ha hagut canvis que, en el seu moment, van ser tot un descobriment (malgrat ara no s’hi doni gens d’importància....fins que et falten, clar!) però que en canvi no s’han ajustat gens a la previsió que s’havia fet a nivell de pel·lícules futuristes. Ni els cotxes volen, ni funcionen amb escombraries, ni hi ha robots...
Tot i això, encara que en aquest camp la evolució tecnològica no hagi estat la que s’esperava, hi ha camps en els que els avenços són totalment incommensurables. Ningú pot portar la contraria, si dic que la medicina, per exemple, és una d’aquelles disciplines en les que les novetats s’han anat succeint dia rera dia, i amb canvis més que notables. Sense anar més lluny avui al “20 minutos” m’he sorprès amb un titular que m’ha deixat atònit. Per si voleu veure’l vosaltres mateixos l’adreça és : http://www.20minutos.es/noticia/82687/0/ORIENTEMEDIO/SHARON/RESPIRADOR/.
El titular be a explicar la utilització d’una tècnica de xoc totalment novadora, i de la que encara no es poden predir els resultats, o si més no a mi se’m fa difícil imaginar-me com pot acabar. Si més no una cosa tinc clara: Mai havia sabut d’una tècnica tant arriscada. El titular diu així: “Sustituyen el tubo respirador de Sharon por un problema técnico”. Trobo absolutament espectacular que un metge, amb totes les responsabilitats inherents del seu càrrec, s’arrisqui a substituir un tub que si més no ajudava a respirar a aquest senyor per posar-hi en el seu lloc un problema tècnic. Si, si!! I com deu ser la forma d’un problema tècnic? Deu ser car? Francament desanima que el coneixement que anem adquirint al llarg dels anys, passi a ser obsolet a aquestes velocitats. Mira, jo, perque ja han passat els reis, perque si no hagués aprofitat per demanar-los un problema tècnic. Segur que triomfarà, perque totes les empreses mes avançades tecnològicament (proveïdores d’internet, bàsicament) sempre que truques per solucionar un problema, et diuen, com amb ànsies de fer dentetes, que el que els hi passa és que en tenen un, un problema tècnic!